Nieuws

Nieuw indrukwekkend planetariumprogramma

Geplaatst op 28-04-2009 om 12u27 door Bert Carrein - 2431 keer gelezen
Nieuws

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft samen met de Vereniging van Franstalige Planetaria een indrukwekkend planetariumprogramma geproduceerd over de Atacama Large Millimeter Array (ALMA).

Het programma, getiteld 'In Search of our Cosmic Origins', is gemaakt ter gelegenheid van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde. Het beschrijft de ontwikkeling van de astronomie vanaf de uitvinding van de telescoop tot en met de bouw van het toekomstige ALMA-observatorium, op 5000 meter hoogte in het Chileense Andesgebergte. Met 66 schotelantennes wordt ALMA het grootste (en hoogstgelegen) observatorium ter wereld.

Door het heelal te bestuderen op millimetergolflengten, zal ALMA vooral onderzoek kunnen doen aan de wordingsgeschiedenis van sterrenstelsels, sterren en planeten. De 3D-animaties voor het planetariumprogramma zijn grotendeels gemaakt door het Nederlandse bedrijf Mirage3D, onder leiding van Robin Sip.

Het 30 minuten durende planetariumprogramma is in verschillende projectieversies beschikbaar in het Engels en het Frans; andere talen (o.a. Nederlands) zijn in voorbereiding.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lichtsnelheid is misschien overschreden
Lees ook: Fenomenen zoals Aarde-Maan zijn zeldzaam
Lees ook: Verst verwijderde cluster van sterrenstelsels gevonden
Lees ook: Krachtigste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Einde van de wereld door nabootsing Big Bang?
Lees ook: Grafietnaalden in de ruimte?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.