Nieuws

Kaart van sterrenhemel toont gamma-straling

Geplaatst op 24-04-2009 om 15u34 door Bert Carrein - 12104 keer gelezen
Nieuws

NASA-onderzoekers hebben een gedetailleerde gamma-kaart van de sterrenhemel gepubliceerd, op basis van metingen van de Fermi Gamma-ray Space Telescope. De kaart toont de hele sterrenhemel zoals die eruit zou zien als onze ogen gevoelig waren voor gammastraling, de meest energierijke straling in de natuur.

De meeste gammastraling is afkomstig uit ons eigen Melkwegstelsel (de horizontale band die over het midden van de kaart loopt), maar er zijn ook veel afzonderlijke stralingsbronnen vastgelegd, waaronder quasars (verre sterrenstelsels met superzware zwarte gaten in de kern), actieve sterrenstelsels, pulsars (rondtollende neutronensterren met extreem sterke magnetische velden), röntgendubbelsterren (bestaande uit een gewone ster en een neutronenster of een zwart gat), supernovaresten (de uitdijende overblijfselen van geëxplodeerde sterren) en bolvormige sterrenhopen.

Als je precies weet waar je moet kijken, is ook de zon terug te vinden op de kaart: die zendt een klein beetje gammastraling uit wanneer energierijke elektrisch geladen deeltjes in wisselwerking treden met zonlicht. De waargenomen gammastraling is honderdvijftig miljoen keer zo energierijk als het zichtbare licht waar onze ogen gevoelig voor zijn. Op de gamma-kaart van de sterrenhemel zijn ook enkele ongeïdentificeerde bronnen zichtbaar; vermoedelijk gaat het om röntgendubbelsterren die tijdelijk extra actief zijn.

De kaart, met een beschrijving van de 205 helderste bronnen, wordt gepubliceerd in Atrophysical Journal Supplement. Hij is samengesteld op basis van metingen die tussen begin augustus en eind oktober 2008 zijn verricht.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onverwachte structuur in baby-quasar
Lees ook: Mogelijk door jet geblazen schillen rond microquasar
Lees ook: LOFAR netwerk laat gedetailleerde opname van quasar zien
Lees ook: Quasar maakt eigen sterrenstelsel
Lees ook: Simulatie van een accretieschijf
Lees ook: Twee bijzondere 'vrije' quasars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.