Nieuws

De maan heeft geen piek van eeuwig licht

Geplaatst op 17-04-2009 om 12u11 door Bert Carrein - 2623 keer gelezen
Nieuws

Er is geen 'Piek van eeuwig licht' op de maan. Dat blijkt uit precisiemetingen van de Japanse maanverkenner Kaguya. Het bestaan van zo'n bergpiek, die continu door de zon zou worden beschenen, is altijd gezien als een belangrijk gegeven voor een toekomstige bemande maanbasis.

Zonnecollectoren op de piek zouden continu energie kunnen leveren. De draaiingsas van de maan staat vrijwel exact loodrecht op de verbindingslijn tussen maan en zon. Daardoor zijn er in de buurt van de polen van de maan enkele diepe kraters waar nooit zonlicht in valt.

Op basis van oude foto's en metingen concludeerden maanonderzoekers dat zich in de buurt van de polen ook bergpieken bevinden die altijd door de zon worden beschenen, onder andere op de randen van de kraters Shackleton en Malapert, dicht bij de zuidpool van de maan. De nauwkeurige hoogtemetingen van Kaguya rekenen echter af met dat idee.

In de directe omgeving van de noordpool is een punt dat 89 procent van de tijd door de zon wordt beschenen (324 dagen per jaar); in de buurt van de zuidpool zijn enkele punten die 86 procent van de tijd zonlicht vangen (314 dagen per jaar). Overigens blijven die locaties zeer interessant voor de bouw van toekomstige maanbases.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Geen Amerikaanse astronauten meer op de Maan?
Lees ook: Omlijst door wolken
Lees ook: De achterkant van de maan
Lees ook: Astronauten voor half jaar naar de Maan
Lees ook: Röntgenstraling van de Maan
Lees ook: Indiase Maansonde vindt minerale afzettingen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.