Nieuws

Stelsel met twee superzware zwarte gaten ontdekt

Geplaatst op 30-04-2009 om 10u52 door Bert Carrein - 2295 keer gelezen
Nieuws

Amerikaanse sterrenkundigen hebben in het centrum van een ver sterrenstelsel twee superzware zwarte gaten ontdekt die om elkaar heen draaien (Nature). De twee zware jongens zijn slechts een derde lichtjaar van elkaar verwijderd - ter vergelijking: de afstand tussen de zon en de dichtstbijzijnde ster is niet veel meer dan tien keer zo groot.

De afgelopen decennia is vastgesteld dat veel, zo niet alle, sterrenstelsels van enige afmetingen een extreem zwaar zwart gat in hun kern hebben. Ook is gebleken dat er met name vroeg in de geschiedenis van het heelal veel botsingen tussen sterrenstelsels hebben plaatsgevonden. Dat er ook sterrenstelsels met twee zwarte gaten in hun centrum bestaan, komt dus niet echt als een verrassing.

Uit berekeningen blijkt dat zulke zwarte gaten in de loop van de miljoenen jaren steeds dichter naar elkaar toe bewegen en uiteindelijk tot één zwart gat samensmelten. De beide zwarte gaten die nu ontdekt zijn, zijn uiteraard niet rechtstreeks waargenomen: hun bestaan wordt verraden door de hete materie die naar hen toe stroomt. Uit de snelheid waarmee ze om elkaar heen draaien, blijkt dat het ene zwarte gat 20 miljoen keer zo zwaar is als onze zon, het andere zelfs nog eens vijftig keer zo zwaar.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Verst verwijderde én op één na zwaarste zwart gat gevonden
Lees ook: Zwarte gaten bestonden al heel vroeg
Lees ook: Dubbel zwart gat in 3C 75
Lees ook: Zwarte gaten verklaard door donkerslokken?
Lees ook: Zwart gat bij Zwaan op 'amper’ 7800 lichtjaar van Aarde
Lees ook: Een superzwaar zwart gat: het bestaat

Bekijk alle berichten uit deze categorie.