Nieuws

In het hart van de Tarantulanevel

Geplaatst op 17-04-2009 om 14u39 door Bert Carrein - 4243 keer gelezen
Nieuws

In het hart van de gigantische Tarantulanevel bevinden zich enorme bellen van energetisch gas, lange filamenten van duister stof, en bijzonder massieve sterren. In het centrum van dit hart bevindt zich een sterrenhoop van zó dicht opeengepakte sterren, dat men ooit dacht dat het één enkele ster was.

Deze stercluster, die bekend staat als R 136 of NGC 2070, is net boven het midden van de onderstaande afbeelding zichtbaar en herbergt een groot aantal hete, jonge sterren. Het energetische licht van deze sterren ioniseert voortdurend het omringende nevelgas, terwijl hun energetische deeltjeswind de bellen blaast en ragfijne filamenten definieert.

De onderstaande afbeelding in representatieve kleuren van deze enorme nevel in de Grote Magelhaanse Wolk toont de rijkdom aan detail in dit tumultueuze centrum. De Tarantulanevel, oftewel de 30 Doradus nevel, is één van de grootste en actiefste stervormingsgebieden in het nabij Heelal: al miljoenen jaren genereert het om de paar miljoen jaar een bijzonder hevige geboortegolf van sterren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: ESA, NASA, ESO, & Danny LaCrue

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Emissienevel IC 1396
Lees ook: De Trifidnevel M20 in sterren en stof
Lees ook: NGC 6164: Een bipolaire emissienevel
Lees ook: Hubble neemt spectaculaire foto van Tarantulanevel
Lees ook: De Sluiernevel ontsluierd
Lees ook: RCW 79: Sterren in een bel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.