Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Superstorm door de Zon in 2012?

Geplaatst op 10-09-2009 om 17u20 door Bert Carrein - 14555 keer gelezen
Nieuws

Een superstorm op onze Zon kan enorme gevolgen hebben voor het leven op Aarde. Heel even zullen we getuige zijn van een prachtig spektakel, maar al snel zullen de gevolgen duidelijk worden. De Aarde wordt in duisternis gehuld en we keren terug naar een tijd zonder electronica. Alle organisatie op onze planeet stort in elkaar: geen verlichting, geen distributie, geen gps, geen transport,... Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is ooit al eens gebeurd. En het zou over drie jaar in 2012 opnieuw kunnen gebeuren.

Dit is wat er volgens een negatief scenario zou kunnen gebeuren: na zonsondergang kleurt de lucht vurig rood. We worden getrakteerd op een prachtig spektakel en zouden zelfs in West-Europa het noorderlicht kunnen zien. Negentig seconden later gaat het licht op Aarde uit. Tegen middernacht kunnen we niet meer telefoneren en radiosignalen verzwakken. Ook het internet sterft uit. Een jaar later zit de westerse wereld in de grootste economische crisis ooit. Al honderdduizend Europeanen zijn omgekomen door hongersnood. Ziekten krijgen vrij spel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsDit mag dan wel klinken als het script van een goedkope rampenfilm, het is helemaal niet zo onwaarschijnlijk als het lijkt. Volgens het tijdschrift 'New Scientist' is een superstorm op de Zon een van de belangrijkste bedreigingen voor de mens. Het is al eens gebeurd in 1859 en het is een fenomeen dat iedere elf jaar kan terugkeren. Tijdens zo'n storm vuurt de Zon elektrische deeltjes af die met de Aarde in contact komen. Meestal gaat zo'n storm op de Zon voorbij zonder dat we er iets van merken. Nu zou dat wel mogelijk zijn, omdat het signaal op onze gsm verstoord kan worden. In de lucht kunnen we hooguit een lichtspektakel zien.

Af en toe onstaat een superstorm waarbij een enorme massa uitgestoten wordt. En hoewel het heel zeldzaam is, kan de Aarde hierdoor getroffen worden. Dat was het geval op de ochtend van 1 september 1859. Een Britse wetenschapper zat die dag door een telescoop naar de Zon te gluren. Hij zag iets waarvoor hij geen verklaring kon geven. Amper 48 uur later werd de Aarde getroffen. Tot in het tropische zuiden was het noorderlicht zichtbaar. Het was om middernacht nog zo helder dat je probleemloos een boek kon lezen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsHet leek wel of de Aarde omgeven was door elektriciteit. In 1859 was dit fenomeen echter niet meer dan een natuurspektakel. In de moderne wereld zouden de gevolgen veel groter zijn. Onze technologie zou in elkaar storten en netwerken zouden overbelast raken. Overal zal de schade niet meteen te herstellen zijn, waardoor de wereld 's nachts in duisternis gehuld wordt. Vliegtuigen kunnen niet meer opstijgen omdat navigatiesystemen buiten werking vallen. De mensheid zou dit drama wel overleven, maar het zal tientallen jaren duren om alles te herstellen.

Volgens voorspellingen kan in 2012 opnieuw een storm op de Zon woeden. Velen zullen denken aan de hype rond 2012 en het einde van de wereld maar niemand kan voorspellen of de situatie van 1859 zich precies dan zal herhalen. Het kan ook voor 2023 zijn of zelfs pas veel later. Maar het is wel zeker dat het ooit weer kan gebeuren...

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Verband in snelheden plasmastroming op de zon en activiteit?
Lees ook: Vreemde verschijnselen bij elektrische zonnedeeltjes
Lees ook: Russische Corona-Foton missie zal de zon onderzoeken
Lees ook: Het butterfly-effect
Lees ook: Zonnesonde op 1 juli buiten dienst
Lees ook: Ruimtesonde Ulysses bijna aan zijn eind

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben al 4 mensen een reactie achtergelaten

Muylaertlars Geplaatst op 16-06-2011 om 12u08 - Quote

wel ik denk niet dat dat nog zal gebeuren.
het blijkt dat de zon aan een soort van winterslaap is begonnen.
normaal gezien zou hij nu aan een zonnemaximum moeten beginnen maar daar komt niets van.

Alice Geplaatst op 20-10-2011 om 21u38 - Quote

ik moet echt stoppen met deze dingen te lezen, ik word er bang van!!
wel interessant smiley

Rudie Geplaatst op 04-01-2012 om 06u41 - Quote

wow intresant het is een soort magnetisch laser?

Pascal Geplaatst op 09-03-2012 om 13u46 - Quote

Als je nu naar buiten kijkt zie je dat het bewolkt is normaal kan je dan makelijk tegen de zon in kijken kost me nu moeite gisteren was het vrij helder en de zon was wit ik kon er niet naar kijken wat ongewoon is! ikdenk dat ons grote gebeurtenisen staan te wachten in 2012 wat weet ik niet ben niet bijgelovig maar de maya s zijn zo gek nog niet sinds 2007 zie ik een ster die savods om 7uur naast venus staat 2 uur later is hiu weg om om 5.37 weer te verschijnen planet x. noemde de maya s hem zijn er nog. meer mensen die het zien