Nieuws

Problemen met de databases van desterren.net

Geplaatst op 13-10-2008 om 14u18 door Bert Carrein - 3680 keer gelezen
Nieuws

De afgelopen twee weken heeft desterren.net nogal te kampen gehad met problemen op de server en database. De regelmatige bezoekers zullen dit waarschijnlijk gemerkt hebben aan de langdurige uitval gedurende twee dagen. Nadat de site weer in de lucht ging bleek nagenoeg alle informatie op de site gewist.

De reden van dit voorval is vooralsnog onbekend. Mogelijkheid is dat desterren.net het doelwit was van een mogelijke hack-aanval waarbij werd binnengedrongen op de server. Deze mogelijkheid is vrijwel uitgesloten door de latere verkregen informatie.

De fout zou hoogstwaarschijnlijk bij de server zelf liggen waar deze site wordt 'gehost'. Zo zullen de account van desterren.net en deze van een andere klant bij het bedrijf, die de hosting regelt, verwisselt zijn. Zo werden wachtwoorden én databases gewijzigd.

Na een dringend mailtje aan de hostingfirma werd alles weer teruggezet. Alle bestanden op de server waren nog intact, maar de databases waren onherroepelijk verloren. Wat had dit nu tot gevolg?

• Alle nieuws werd gewist;
• Alle reacties werden gewist;
• Alle leden werden verwijderd;
• Alle forumberichten werden gewist;
• Alle astronomie-pagina's werden gewist.

Zoals je ziet een hele boterham dus. Alles werkte terug bij het opnieuw in de lucht krijgen (na aanpassing van wachtwoorden) van de site, maar nagenoeg alle online opgeslagen informatie werd gewist.

Dit zou normaal nu niet zo'n groot probleem mogen vormen aangezien er geregeld back-ups worden genomen, maar door een lokale crash konden we ook hier geen beroep meer op doen. Dat maakt deze tragische samenloop van omstandigheden alleen nog maar erger natuurlijk.

Na hier en daar informatie online terug te krijgen, onder meer via Google's cache en een back-up van begin dit jaar terug te vinden werden bijna alle nieuwsberichten terug gevonden en lokaal opgeslagen. Het zal veel werk vergen, maar alle nieuwsberichten sinds januari 2006 zullen dus terug kunnen worden geplaatst.

De leden en de forumberichten liggen natuurlijk moeilijker. Daarom een warme oproep aan de leden om zich terug te registreren om dit jammerlijke voorval zo vlug mogelijk ongedaan te maken.

Hopelijk zal desterren.net weer draaien zoals voorheen, en nòg beter natuurlijk!

Update: Alle nieuwsberichten die nog te recupereren waren werden teruggezet. Van 30 september tot 9 oktober 2008 werden de berichten niet meer teruggevonden.
de teller van het totaal aantal nieuwsberichten staat nu (25-11-2008) op 817 (sinds januari 2006). Toch even een pluim voor Google!

Bron: http://www.desterren.net

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zesde levensjaar voor desterren.net!
Lees ook: Desterren.net op Twitter en Facebook!
Lees ook: Nieuw systeem en nieuwe look
Lees ook: Desterren.net mag vijf kaarsjes uitblazen
Lees ook: Nieuw design voor vijfde verjaardag desterren.net online!
Lees ook: Website is verhuisd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.