Nieuws

NGC 4565: Melkwegstelsel op zijn kant

Geplaatst op 29-04-2009 om 13u06 door Bert Carrein - 6534 keer gelezen
Nieuws

Is onze Melkweg zo dun? We denken van wel. Het grootse spiraalstelsel NGC 4565 lijkt waarschijnlijk op ons eigen spiraalstelsel, maar we zien het op z'n kant (edge-on) van veraf. NGC 4565, dat vanwege zijn dunne profiel ook bekend staat als het Naaldstelsel, is een haltepunt op vele telescopische verkenningen van de noordelijke hemel, aangezien het te vinden is in het zwakke maar goed gekapte sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar).

Deze scherpe kleurenafbeelding onthult dat het licht van de centrale verdikking (bulge) van het melkwegstelsel gedomineerd wordt door een populatie van oudere, gelige sterren. De kern wordt dramatisch doorsneden door verduisterende stofbanen die het dunne melkwegvlak van NGC 4565 doorrijgen. NGC 4565 bevindt zich op ongeveer 30 miljoen lichtjaar afstand en heeft een diameter van meer dan 100.000 lichtjaar.

Omdat het reeds met een kleine telescoop te ontwaren is, beschouwen sommige hemelenthousiasten NGC 4565 als een prominent door Messier over het hoofd geziene meesterwerk.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Roth Ritter (Dark Atmospheres)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: M101, Het Molenstelsel
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 1350
Lees ook: Sterke zwaartekrachtwerking tussen M33 en Andromeda
Lees ook: Close-up van NGC 253
Lees ook: Gigantische verzameling van sterrenstelsels ontdekt
Lees ook: Eerste sterrenstelsels in 3 miljard jaar oude heelal

Bekijk alle berichten uit deze categorie.