Nieuws

Het Walvisstelsel

Geplaatst op 02-05-2009 om 13u42 door Bert Carrein - 3258 keer gelezen
Nieuws

NGC 4631 is een groot, mooi spiraalstelsel dat we precies van opzij (edge-on) zien. Het bevindt zich op een afstand van slechts 25 miljoen lichtjaar in het goed afgerichte noordelijke sterrenbeeld van de Jachthonden (Canes Venatici). De ietwat verwrongen wigvorm van dit melkwegstelsel doet sommigen aan een kosmische haring denken, anderen aan zijn populaire bijnaam: Het Walvisstelsel.

Hoe dan ook is het vergelijkbaar in afmeting met onze eigen Melkweg. In deze prachtige kleurenafbeelding van het Walvisstelsel zijn de gelige kern, donkere stofwolken, de jonge blauwe sterclusters, en rode stervormingsgebieden makkelijk te vinden. Een begeleidend melkwegstelseltje, het kleine elliptische stelsel NGC 4627, is net boven het Walvisstelsel zichtbaar.

Buiten beeld, onder de onderrand van de afbeelding, bevindt zich nog een vervormd melkwegstelsel: NGC 4656 met de vorm van een hockeystick. De vervormingen en zich vermengende sporen van gas en stof dat op andere golflengten is gedetecteerd wijzen er op dat alle drie deze melkwegstelsels in hun verleden rakelingse ontmoetingen met elkaar hebben gehad. Het Walvisstelsel heeft ook een halo uitgespoten van heet gas dat op röntgengolflengten opgloeit.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Adam Block, Mt. Lemmon SkyCenter, U. Arizona
Gaststerrenkundigen: Tom Bash en Craig Gates

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Drie melkwegstelsels in Draco
Lees ook: Sterrenstelsel steelt gas van een ander
Lees ook: Andromeda
Lees ook: Duizenden nieuwe dwerggstelsels ontdekt
Lees ook: Ook in buitenwijken van stelsels ontstaan veel sterren
Lees ook: M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.