Nieuws

Sigmoïden op de zon verklaard?

Geplaatst op 06-05-2009 om 19u07 door Bert Carrein - 1935 keer gelezen
Nieuws

Astronomen van St Andrews University in Schotland hebben mogelijk een verklaring gevonden voor merkwaardige S-vormige structuren in de corona van de zon. Deze zogeheten sigmoïden zijn af en toe zichtbaar op röntgenfoto's van de ijle, hete corona - de 'dampkring' van de zon.

Röntgen-waarnemingen van de Japanse zonnesonde Hinode hebben uitgewezen dat ze in feite bestaan uit twee afzonderlijke J-vormige structuren, en dat ze aan het eind van hun bestaan krachtige uitbarstingen van straling en elektrisch geladen deeltjes produceren.

De waargenomen eigenschappen blijken goed verklaard te kunnen worden door een nieuw model, waarin de sigmoïden zijn opgebouwd uit talloze dunne lagen of strengen van heet gas waarin sterke elektrische stromen lopen.

Met behulp van dit soort modellen hopen sterrenkundigen de explosieve verschijnselen op de zon en in de zonnecorona beter te begrijpen; zulke uitbarstingen kunnen grote invloed hebben op o.a. satellietverbindingen, radioverkeer en gevoelige elektronica aan boord van ruimtevaartuigen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgisch experiment klaar
Lees ook: Er zit muziek in de Zon
Lees ook: Voor het eerst oscillaties in de zonnecorona waargenomen
Lees ook: Vreemde verschijnselen bij elektrische zonnedeeltjes
Lees ook: "Hoge zonne-activiteit doet Aarde afkoelen"
Lees ook: Nieuwe sonde zal onderzoek doen naar de Zon

Bekijk alle berichten uit deze categorie.