Nieuws

Melkwegstelsels in de Perseuscluster

Geplaatst op 09-05-2009 om 10u49 door Bert Carrein - 3172 keer gelezen
Nieuws

Dit kleurrijke hemellandschap, waargenomen met behulp van een telescoop, is vergeven van melkwegstelsels die zich alle bijna 250 miljoen lichtjaar van ons af bevinden: de melkwegstelsels van de Perseuscluster. Hun uitgestrekte en soms verrassende vormen zien we door een menigte zwakke voorgrondsterren die zich in onze eigen Melkweg bevinden.

De cluster, die in totaal ruim duizend melkwegstelsels telt, wordt gedomineerd door gelige elliptische en lensvormige stelsels, zoals de stelsels die hier door dit uitzicht op de centrale delen van de cluster zijn verspreid. Bijzonder opmerkelijk is het enorme stelsel links in beeld, NGC 1275, een massief stelsel met een bizar uiterlijk.

Het actieve stelsel NGC 1275 domineert de Perseuscluster en is een heldere bron van hoogenergetische straling. Het stelsel groeit nog steeds door kleinere melkwegstelsels te verorberen, waarvan de materie het supermassieve zwarte gat in de kern van het stelsel voedt. Natuurlijk bevolken ook spiraalstelsels de Perseuscluster, zoals bijvoorbeeld het kleine, face-on spiraalstelsel NGC 1268, rechts van het midden.

Het blauwige lichtpuntje in de buitendelen van NGC 1298 is supernova SN 2008fg. Op de geschatte afstand van de Perseuscluster van melkwegstelsels is dit beeldveld ongeveer 1,5 miljoen lichtjaar wijd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: R. Jay Gabany

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: X-MM Newton en Chandra zien botsing van clusters
Lees ook: Nieuw indrukwekkend planetariumprogramma
Lees ook: Veel gasmassa verstopt zich in het heelal
Lees ook: Ruimtetelescoop ontmaskert nieuwe cluster
Lees ook: Nieuw type van galactische kernen ontdekt
Lees ook: Het kosmische skelet van het heelal bestaat al veel langer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.