Nieuws

Op zoek naar rotatiesnelheden van kometen

Geplaatst op 18-05-2009 om 17u43 door Bert Carrein - 1878 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen van het Planetary Science Institute in Tucson, Arizona, beginnen een waarnemingscampagne om de rotatiesnelheden van komeetkernen nauwkeurig vast te stellen. De rotatieperiode van de kleine, ijzige kern van een komeet kan in de loop van de tijd gemakkelijk variëren als gevolg van geiseractiviteit aan het oppervlak, op gang gebracht door de zonnewarmte.

De astronomen, onder leiding van Beatrice Mueller, willen op basis van nauwkeurige helderheidsmetingen de rotatiepierodes vaststellen van de kometen Hartley 2, Tempel 1, Wild 2 en Encke. Vooral de waarnemingen aan komeet Tempel 1 zijn van belang. In de zomer van 2005 schoot de Amerikaanse ruimtesonde Deep Impact een projectiel af op de kern van deze komeet, en begin 2011 krijgt de komeet opnieuw bezoek, van de ruimtesonde Stardust NExT.

Die moet foto's maken van de krater die bij de inslag in 2005 is ontstaan. Om de ruimtemissie zorgvuldig te kunnen plannen, moet exact bekend zijn wat de rotatiesnelheid van de komeetkern is.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Drie melkwegstelsels en een komeet
Lees ook: Verkruimelende komeet ontmoet Ringnevel
Lees ook: Komeet onverwacht in uitbarsting
Lees ook: Wat is een komeet?
Lees ook: De twee staarten van komeet Lulin
Lees ook: Nieuw doel voor ex-kometenrammer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.