Nieuws

Een mooie Trifidnevel

Geplaatst op 02-06-2009 om 10u41 door Bert Carrein - 5540 keer gelezen
Nieuws

De mooie Trifidnevel is een fotogenieke studie in kosmische contrasten. De ook als M 20 bekende nevel bevindt zich op ongeveer 5000 lichtjaar afstand in de richting van het nevelrijke sterrenbeeld Sagittarius (Boogschutter).

De Trifidnevel, een stervormingsgebied in het vlak van ons Melkwegstelsel, illustreert toepasselijk de drie basistypes van astronomische nevels: rode emissienevels gedomineerd door het licht van waterstof atomen, blauwe reflectienevels die het resultaat zijn van door stof gereflecteerd sterlicht, en donkere absorptienevels waar dichte stofwolken in silhouet verschijnen.

Aan de heldere rode emissienevel, die ruwweg in drieën wordt gedeeld door verduisterende stofbanen, dankt de Trifidnevel zijn populaire naam. In deze prachtige groothoekopname is het rode emissiegebied ook omgeven door de blauwe waas van reflectienevels, die de aanwezigheid van ijl interstellair stof verraden.

In close-up opnamen van dit gebied, gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, zijn pilaren en jets (straalstromen) zichtbaar die werden uitgehouwen en vormgegeven door de straling en sterwinden van pasgeboren sterren. De Trifidnevel meet ongeveer 40 lichtjaar in doorsnede.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Ed Henry

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Van horizon naar horizon
Lees ook: Aurora en meteoorflits samen op de foto
Lees ook: Sterren en stof in Corona Australis
Lees ook: Maanstralen boven kasteel Thurso
Lees ook: Blauwe Maan
Lees ook: ISS boven het Mont-Méganic Observatorium

Bekijk alle berichten uit deze categorie.