Nieuws

Duitsers willen naar de Maan

Geplaatst op 06-06-2009 om 14u24 door Bert Carrein - 2110 keer gelezen
Nieuws

Duitse wetenschappers maken plannen om naar de Maan te gaan. Zij denken aan een robot die tegen 2018 op de Wachter van de Aarde zou moeten neerstrijken. Vanaf twee jaar daarna zouden "ruimtetrucks" geregelde landingen maken.

Peter Kyr van satellietbouwer EADS-Astrium in Bremen, zei dat volgende maand de studies beginnen voor de ontwikkeling van een lander. Het Duitse ruimtevaartbureau DLR staat in voor de kosten. Kyr zegt dat het de bedoeling is uit te vlooien welke technologie er nodig is voor een zachte landing, zonder tussenkomst van de vluchtleiding. De robot zou optische sensoren gebruiken om helemaal alleen de klus te klaren.

Het DLR verwacht tegen begin 2010 een rapport dat 1 miljoen dollar zal kosten. DLR zal daarna een openbare aanbesteding uitschrijven voor een testlander die proeven zou uitvoeren op Aarde en die daarna door een helikopter op 1.500 meter hoogte zou worden gedropt.

EADS-Astrium bouwde in de vorm van de ATV, een onbemande Europese cargo voor het Internationaal Ruimtestation ISS, reeds een ruimtetruck. Belgische bedrijven hadden daarin een groot aandeel.

Als de test zouden lukken, zou de lander al tussen 2016 en 2018 naar de Maan. Kyr zei dat het project niet concurreert met andere Europese Maanprojecten maar een aanvulling is.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aftellen naar eerste Indiase maansonde
Lees ook: Indiase Maansonde vindt minerale afzettingen
Lees ook: Gedetaileerd beeld van zuidpool Maan
Lees ook: Apollo 17: De laatste maanwandelaars
Lees ook: Maanoppervlak reflecteert waterstofatomen
Lees ook: Het Apollo complot: landing op de maan een hoax of niet?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.