Nieuws

Spaken verschijnen weer in ringen van Saturnus

Geplaatst op 07-06-2009 om 14u34 door Bert Carrein - 5204 keer gelezen
Nieuws

Wat veroorzaakt de mysterieuze spaken in de ringen van Saturnus? In de onderstaande afbeelding zichtbaar als lichtergetinte spookachtige verschijningen, werden spaken voor het eerst waargenomen door de Voyager 1 ruimtesonde toen deze in het begin van de jaren '80 langs Saturnus scheerde. Hun bestaan was een onverwachte ontdekking.

Vreemd genoeg worden de spaken vaker waargenomen wanneer de ringen van Saturnus bijna van opzij door de Zon beschenen worden. Ze waren dan ook opvallend afwezig in de vroegere afbeeldingen die naar de Aarde werden teruggezonden door de Cassini ruimtesonde die op dit moment in een baan rondom Saturnus draait.

Analyses van archiefbeelden van de Voyagers hebben tot de conclusie geleid dat de veranderlijke spaken, die zich kunnen vormen en weer vervagen op tijdschalen van slechts enkele uren, bestaan uit electrisch geladen lagen van stofdeeltjes. Men veronderstelt dat de vorming van de spaken wellicht het gevolg kan zijn van kleine meteoren die inslaan op de ringen, of misschien electronbundels van bliksemschichten in de atmosfeer van Saturnus.

Naarmate Saturnus zijn equinox nadert, worden spaken zoals hieronder afgebeeld steeds vaker gezien, wat planetaire wetenschappers nieuwe afbeeldingen en metingen geeft waarmee dergelijke hypotheses kunnen worden getest.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onzichtbare ringen van Saturnus
Lees ook: Nieuwe, buitengewoon grote ring bij Saturnus ontdekt
Lees ook: Mimas: de kleine maan met grote krater
Lees ook: Saturnus' oeroude ringen
Lees ook: Donker terrein op Saturnusmaan Iapetus
Lees ook: Schaduwen op kantelende ringen Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.