Nieuws

Botsing van de binnenplaneten in het zonnestelsel?

Geplaatst op 10-06-2009 om 20u19 door Bert Carrein - 8029 keer gelezen
Nieuws

In de eerstvolgende 3 miljard jaar zullen de binnenplaneten Mercurius, Mars, Venus en de Aarde niet met elkaar in botsing komen. Wanneer men nog 2 miljard jaar verder kijkt, is het risico op een botsing 1 procent.

Dat blijkt uit een studie over de evolutie van het zonnestelsel door Jacques Laskar en Mickael Gastineau van het Observatorium van Parijs. De studie werd gepubliceerd in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. Eén simulatie geeft wel reden tot ongerustheid: Mars zou in die simulatie op 794 kilometer van de Aarde passeren, wat even desastreus zou zijn als een botsing.

Na op de computer 2.501 mogelijke trajectevoluties van de binnenplaneten te hebben verricht, zijn de wetenschappers tot de slotsom gekomen dat de vier binnen de komende vijf miljard jaar 99 procent kans hebben om binnen de gestelde banen rond de Zon te blijven draaien zonder daarbij tegen elkaar te botsen.

Onze ster is al 5 miljard jaar oud en zal nog zowat even lang blijven schijnen zoals ze nu doet. Daarna, aan het einde van haar leven, wordt ze een rode reus. De Zon zal dan zodanig uitzetten dat ze Mercurius, Venus en mogelijk de Aarde en Mars zal verzwelgen.

Volgens de simulaties, waarbij rekening is gehouden met de rol van de Maan en de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein, is er tot over 5 miljard jaar maar ongeveer 1 procent kans op een interplanetaire botsing of een botsing tussen een planeet en onze ster.

In één van de onderzochte scenarios passeert Mars op 794 km van ons wat hetzelfde is als een botsing en desastreus zou zijn voor het leven op onze planeet. Om meer duidelijkheid te verkrijgen, heeft de wetenschapper nog 201 andere simulaties verricht, waarbij de baan van de Rode Planeet telkens lichtjes veranderde.

Los van vijf gevallen waarbij Mars uit ons zonnestelsel werd gezwiept, leidden alle andere tot botsingen tussen planeten of tussen één van hen met de Zon binnen 3,34 tot 3,4 miljard jaar. In 29 gevallen knalde de Aarde tegen Mars aan, in 18 gevallen tegen Venus en één keer tegen Mercurius. Deze dichtst tot de Zon staande planeet speelt overigens een sleutelrol in de destabilisatie van de banen van de andere binnenplaneten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zal ons zonnestelsel uit 12 planeten bestaan?
Lees ook: Wat is nu een planeet?
Lees ook: 570 miljoen voor asteroïdestof
Lees ook: Nog een planeet in ons zonnestelsel?
Lees ook: Substormen in magnetosfeer van Jupiter en Aarde
Lees ook: IBEX sonde toont ander beeld van uithoeken zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.