Nieuws

Atlas 5 Raket gelanceerd naar de maan

Geplaatst op 22-06-2009 om 10u59 door Bert Carrein - 6807 keer gelezen
Nieuws

Deze raket is op weg naar de Maan. Hieronder is te zien hoe een enorme Atlas V raket zich vorige week met veel geraas van het lanceerplatform verhief en begon aan NASA's eerste missie naar de Maan in 10 jaar.

De raket draagt twee ruimtesondes de ruimte in. De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) zal vanuit een omloopbaan de Maan beter in kaart brengen, zoeken naar ondergronds en verborgen ijs, en vele hoge-resolutie afbeeldingen terugzenden. Sommige van die afbeeldingen zullen oppervlaktestructuren kunnen onderscheiden die kleiner zijn dan 1 m, waaronder ook opnamen van de historische lokaties van de Apollo landingen.

Dergelijke metingen en afbeeldingen zouden dan beter geïnformeerde keuzes toestaan voor mogelijke toekomstige bemande landingen. De Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) zal de gecontrolleerde inslag gade slaan van de bovenste trap van de raket in een zich permanent in de schaduw bevindende krater nabij de zuidpool van de Maan. Deze inslag, die over ongeveer drie maanden plaats zou moeten hebben, zal met een kleine telescoop wellicht ook vanaf de Aarde zichtbaar zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: STS-117 is geland
Lees ook: Ruimtestation Death Star uit Star Wars in het echt?
Lees ook: Eerste Indiase Maansonde met succes gelanceerd
Lees ook: Endeavour komt terug naar huis
Lees ook: Voedsel uit organische afvalstoffen in ruimtevaart?
Lees ook: Lancering GLAST uitgesteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.