Nieuws

NASA herstelt Hubble

Geplaatst op 06-10-2006 om 15u02 door Bert Carrein - 1673 keer gelezen
Nieuws

Een onverwachts technisch probleem zorgt vanaf 23 september voor problemen bij de Hubble Space Telescoop. Zijn belangrijkste camera, de Advanced Camera for Surveys, is wederom stuk. Een eerste poging om het belangrijkste instrument van de ruimtetelescoop weer in gang te krijgen, was slechts gedeeltelijk gelukt. Dit gebeurde op 1 oktober. Deze zondag hopen ze de Hubble weer volledig in werking te krijgen.

De Advanced Camera for Surveys werkt via drie verschillende kanalen. Daardoor zou je hem eigenlijk kunnen bekijken als drie verschillende camera's. Het breedhoekkanaal werkt op dit ogenblik perfect, maar het probleem zit op het kanaal dat zorgt voor de hoogste resoluties. Als op dit kanaal foto's worden genomen, wordt slechts in tien procent van de gevallen de hoogste resolutie gebruikt. Meestal dient het dan ook om planeten van ons zonnestelsel te fotograferen. Op 23 september zette Hubble's computer echter de stroom af die het hoge resolutiekanaal van de Advanced Camera for Surveys doet werken. Hierdoor viel de volledige camera uit, inclusief de andere twee kanalen.

Momenteel vermoeden ingenieurs dat er een probleem is met een stroomschakelaar. Het is mogelijk dat deze omgeven is door stof. Daarom zullen de ingenieurs zondag proberen het stof te verwijderen door de schakelaar over en weer te laten bewegen. Is er echter iets mis met het schakelmechanisme, kan het zijn dat de camera volledig onbruikbaar wordt.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Hubble laat weer verbluffende resultaten zien
Lees ook: Batterijen en sensor Hubble succesvol vervangen
Lees ook: De Hubble-telescoop is terug met fantastische foto's!
Lees ook: Hubble toont stellair vuurwerk
Lees ook: Hubble fotografeert quasar
Lees ook: Hubble maakt foto van NGC 1132

Bekijk alle berichten uit deze categorie.