Nieuws

Verse tijgerstrepen op Saturnusmaan Enceladus

Geplaatst op 08-07-2009 om 10u25 door Bert Carrein - 4106 keer gelezen
Nieuws

Vormen de tijgerstrepen op saturnusmaan Enceladus een uitlaat voor ondergrondse oceanen? Via de langgerekte oppervlakte structuren, de zogenaamde tijgerstrepen, spuit ijs vanuit het ijzige binnenste van de maan de ruimte in, wat een wolk van fijne ijskristallen creëert boven de zuidpool van de maan, evenals de mysterieuze E-ring van Saturnus.

Bewijs hiervoor komt van de Cassini ruimtesonde, die op dit moment in een baan rondom Saturnus draait. Hieronder is een hoge-resolutie opname van Enceladus weergegeven, die tijdens een rakelingse passage werd gemaakt. De vreemde tijgerstrepen hebben een blauwe tint in deze kunstmatig gekleurde afbeelding.

Waarom Enceladus actief is blijft vooralsnog een raadsel, want de nabije maan Mimas, die ongeveer even groot is, lijkt dood te zijn. Onlangs vond een analyse van stof dat gevangen werd door Cassini bewijs voor de aanwezigheid van natrium, zoals men zou verwachten voor een diepe zoute oceaan. Daar staat tegenover, dat recente waarnemingen vanaf de Aarde van door Enceladus uitgestoten ijs in de E-ring van Saturnus geen enkel bewijs vond voor het verwachte natrium. Dergelijk onderzoek is vooral interessant aangezien zo'n oceaan wellicht buitenaards leven zou kunnen bevatten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmaan Enceladus heeft mogelijk een oceaan
Lees ook: Wat gebeurt er met Saturnusmaan Enceladus?
Lees ook: Geisers op saturnusmaan Enceladus eindelijk verklaard
Lees ook: Vloeibaar water op saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Gedraagt Enceladus zich als een komeet?
Lees ook: TV tip: The sky at night

Bekijk alle berichten uit deze categorie.