Nieuws

Korst neutronenster 10 miljard keer zo sterk als staal

Geplaatst op 30-06-2009 om 10u22 door Bert Carrein - 1766 keer gelezen
Nieuws

Uit theoretisch onderzoek van natuurkundige Charles Horowitz van Indiana University blijkt dat het materiaal van de buitenste laag van een neutronenster 10 miljard keer zo ster is als staal (Physical Review Letters, 8 mei). Neutronensterren zijn de ingestorte kernen van zware sterren die als supernova zijn ontploft.

Ze zijn slechts een kilometer of tien groot en tollen enorm snel om hun as: in sommige gevallen honderden keren per seconde. Ondanks de sterke zwaartekracht aan zijn oppervlak, zal de buitenkant van een neutronenster niet zo glad zijn als een biljartbal: door interne spanning in de korst kunnen 'bergjes' ontstaan.

En hoe hoger de bergjes, des te groter zijn de verstoringen die de rondtollende neutronenster in het weefsel van ruimte en tijd veroorzaakt. Uit de computersimulaties van Horowitz volgt dat het korstmateriaal sterk genoeg is om bergjes van redelijke omvang in stand te houden. De verwachting is dat deze verstoringen, die gravitatie-golven worden genoemd, uiteindelijk ook waarneembaar zullen zijn met instrumenten op aarde.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA kiekt kosmische hand
Lees ook: Actieve neutronensterren
Lees ook: Nieuwe inzichten in sterbevingen van magnetars
Lees ook: Expolisies op neutronensterren exact te voorspellen
Lees ook: Neutronenster met extreem magnetisch veld
Lees ook: Wat is een magnetar?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.