Nieuws

De Hubble-ruimtetelescoop legt prachtfoto vast

Geplaatst op 18-10-2006 om 15u06 door Bert Carrein - 3922 keer gelezen
Nieuws

De zo goed als afgeschreven ruimtetelescoop Hubble leverde opnieuw een prachtige foto op. De twee botsende Antennestelsels staan op 63 miljoen lichtjaar van ons en werden nooit eerder zo scherp op de gevoelige plaat vastgelegd.

De foto werd genomen door de Advanced Camera for Surveys (ACS) aan boord van de Hubble Space Telescope (HST) van NASA/ESA. Hoewel de botsing op de foto een woeste confrontatie lijkt, gaat het hier eerder om een vruchtbaar huwelijk. De aanvaring is niet alleen één van de traagst evoluerende processen die we kennen, er ontstaan ook miljoenen sterren bij de interactie.

Met de botsing kijken we ook in de toekomst. De stelsels ontmoetten elkaar zo'n 500 miljoen jaar geleden waardoor we van een recente botsing kunnen spreken. Deze dient als voorbeeld voor de botsing tussen ons eigen melkwegstelsel en het Andromedastelsel binnen 6 miljard jaar.

De diameter van de stelsels is met 500 000 lichtjaar wel 5 keer groter dan die van ons melkwegstelsel. De Antennestelsels bevinden zich op het zuidelijk halfrond (in Corvus, de Raaf) en danken hun naam aan de lange voelsprietachtige armen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Missie naar Hubble-telescoop riskanter dan naar ISS
Lees ook: De Hubble-telescoop is terug met fantastische foto's!
Lees ook: Hubble fotografeert M13
Lees ook: NASA probeert Hubble opnieuw aan de praat te krijgen
Lees ook: Tweede ruimtewandeling bij Hubble succesvol afgesloten
Lees ook: Vierde ruimtewandeling bij Hubble was succes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.