Nieuws

De kleur van de maan

Geplaatst op 30-06-2009 om 21u59 door Bert Carrein - 5316 keer gelezen
Nieuws

Normaal gesproken zien we De Maan in subtiele schakeringen van grijs of geel. Maar die kleine kleurverschillen werden enorm versterkt om deze dramatische mosaïek afbeelding te maken van de meer dan halfvolle wassende Maan. Het blauwe gebied rechts van het midden is de bekende Zee der Stilte (Mare Tranquillitatis).

Linksonder strekken witte stralen zich over het oppervlak uit vanuit de inslagkrater Tycho, terwijl de krater Copernicus, links van en net wat boven het midden, door purperen tinten gekenmerkt wordt. Hoewel overdreven, weet men dat de verschillen in kleur overeenkomen met echte verschillen in de chemische samenstelling van het maanoppervlak — blauwe tinten verraden gebieden die rijk aan titanium zijn, terwijl gebieden die relatief arm aan titanium en ijzer zijn worden gekenmerkt door oranje en paarse kleuren.

Gecalibreerd met behulp van bodemmonsters die door de Apollo missies terug naar de Aarde werden gebracht, zijn vergelijkbare meerkleurenopenamen gemaakt door ruimtesondes gebruikt om de oppervlaktesamenstelling over de hele Maan in kaart te brengen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Johannes Schedler (Panther Observatory)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Raketinslag op de Maan geslaagd
Lees ook: Indiase sonde geland op de Maan
Lees ook: NASA wil in 2020 starten met maanbasis
Lees ook: Het Aristarchus plateau
Lees ook: NASA lanceert op 17 juni twee maansondes tegelijk
Lees ook: VS-ruimtevaartpionier ziet Maanbasis (nog) niet zitten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.