Nieuws

De kleur van de maan

Geplaatst op 30-06-2009 om 21u59 door Bert Carrein - 5160 keer gelezen
Nieuws

Normaal gesproken zien we De Maan in subtiele schakeringen van grijs of geel. Maar die kleine kleurverschillen werden enorm versterkt om deze dramatische mosaïek afbeelding te maken van de meer dan halfvolle wassende Maan. Het blauwe gebied rechts van het midden is de bekende Zee der Stilte (Mare Tranquillitatis).

Linksonder strekken witte stralen zich over het oppervlak uit vanuit de inslagkrater Tycho, terwijl de krater Copernicus, links van en net wat boven het midden, door purperen tinten gekenmerkt wordt. Hoewel overdreven, weet men dat de verschillen in kleur overeenkomen met echte verschillen in de chemische samenstelling van het maanoppervlak — blauwe tinten verraden gebieden die rijk aan titanium zijn, terwijl gebieden die relatief arm aan titanium en ijzer zijn worden gekenmerkt door oranje en paarse kleuren.

Gecalibreerd met behulp van bodemmonsters die door de Apollo missies terug naar de Aarde werden gebracht, zijn vergelijkbare meerkleurenopenamen gemaakt door ruimtesondes gebruikt om de oppervlaktesamenstelling over de hele Maan in kaart te brengen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Johannes Schedler (Panther Observatory)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zuurstof uit maanstenen voor basis op de maan
Lees ook: Prachtige maanopkomst boven berg Uludag
Lees ook: Aftellen naar eerste Indiase maansonde
Lees ook: Opvallen in de ruimte
Lees ook: Maan omgedraaid door meteorietinslag?
Lees ook: NASA vindt nu ook water op de Maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.