Nieuws

Vreemde structuur in ringen van Saturnus

Geplaatst op 21-10-2006 om 15u08 door Bert Carrein - 2931 keer gelezen
Nieuws

Een nieuwe foto van Cassini toont een zeer gedetailleerde F-ring. Op de foto is een merkwaardige ophoping te zien, alsof de ring in een soort knoop belandt. Deze vreemde structuur is voor sommige wetenschappers het bewijs dat er wel degelijk micromaantjes bestaan bij Saturnus. Deze maantjes zijn nog nooit rechtstreeks waargenomen, maar zouden - volgens de theorie - wel een grote invloed kunnen hebben op de ringen. Er is dus nog geen enkel concreet bewijs.

Op sommige momenten wordt er zelfs materiaal uit de ring getrokken, alsof een soort stroom zich vormt richting de maan. Dit proces is al wel eerder waargenomen bij de maan Prometheus en de F-ring. Op deze foto zien we hetzelfde proces, maar op een veel kleinere schaal.

De foto is genomen in zichtbaar licht op 25 september 2006. Cassini bevond zich op dat moment op een afstand van 255 000 kilometer van Saturnus. De schaal van het originele beeld bedraagt 1 kilometer per pixel. De vrijgegeven foto's zijn echter vergroot met een factor 2 omdat het contrast zo verhoogd werd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Drakenstorm op Saturnus
Lees ook: De langst levende onweersbui in het zonnestelsel
Lees ook: Ringen van Saturnus ouder dan gedacht
Lees ook: Spaken verschijnen weer in ringen van Saturnus
Lees ook: Afmetingen van deeltjes in ringen van Saturnus
Lees ook: Saturnussikkel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.