Nieuws

Leefbare zon bij rode dwergen onbestaand?

Geplaatst op 22-07-2009 om 12u01 door Bert Carrein - 2043 keer gelezen
Nieuws

Bij de zoektocht naar exoplaneten waarop leven mogelijk is, staat het begrip 'leefbare zone' centraal. Dat wil zeggen: de zone rond een ster waar het precies warm genoeg is om water op een planeetoppervlak in vloeibare toestand te houden. Bij zwakke sterren, zoals de veel voorkomende rode dwergen, ligt die leefbare zone op slechts enkele miljoenen kilometers de ster.

Uit nieuwe berekeningen blijkt nu dat de getijdekrachten op die kleine afstand zo groot zijn, dat je eigenlijk niet van een leefbare situatie kunt spreken. De tektonische activiteit op een eventuele planeet zou dermate groot zijn, dat het oppervlak voortdurend aan vulkanisme onderhevig is. De situatie op zo'n planeet zou goed vergelijkbaar zijn met die op de grote Jupitermaan Io, die zo'n grote vulkanische activiteit kent, dat zijn complete oppervlak in minder dan een miljoen jaar compleet 'ververst' wordt.

Uit het rekenmodel blijkt dat de bijdrage van getijdekrachten aan de inwendige warmte van een planeet niet groter dan een kwart mag zijn om van een leefbare planeet te kunnen spreken.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Britten geven geheime UFO-documenten vrij
Lees ook: Aminozuren in deeltjes van komeet Wild 2
Lees ook: Stofschijf rond ster vertoont organische moleculen
Lees ook: Aarde niet optimaal voor het ontstaan van leven
Lees ook: Micro-organismen in extreme omstandigheden
Lees ook: NASA geeft uitleg over nieuwe levensvorm in giftig meer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.