Nieuws

NGC 1316: Nadat melkwegstelsels botsen

Geplaatst op 13-07-2009 om 12u01 door Bert Carrein - 1635 keer gelezen
Nieuws

Hoe is dit vreemd uitziende melkwegstelsel ontstaan? Astronomen worden detectives wanneer ze proberen uit te vogelen wat de oorzaak is van ongebruikelijke samenraapsels van sterren, gas, en stof, zoals NGC 1316. Een voorlopige inspectie wijst erop dat NGC 1316 een enorm elliptisch stelsel is dat donkere stofbanden bevat die je doorgaans in spiraalstelsels vindt.

De onderstaande opname die werd gemaakt met de Hubble Space Telescope laat echter details zien die helpen om de geschiedenis van deze gigantische puinhoop te reconstrueren. Bij nauwkeurige inspectie vindt men minder bolvormige sterhopen met een lage massa in de richting van de kern van NGC 1316.

Men verwacht zo'n effect in melkwegstelsels die botsingen hebben ondergaan of zijn versmolten met andere melkwegstelsels in de afgelopen paar miljard jaar. Na dergelijke botsingen, zouden vele sterhopen uiteengetrokken zijn in de dichte melkwegkern. De donkere knopen en banen van interstellair stof geven aan dat één of meerdere van de verzwolgen melkwegstelsels spiraalstelsels waren.

NGC 1316 meet ongeveer 60.000 lichtjaar en staat op ongeveer 75 miljoen lichtjaar van ons af in de richting van het sterrenbeeld Fornax.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: P. Goudfrooij (STScI), Hubble Heritage Team, (STScI/ AURA), ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Hercules cluster van melkwegstelsels
Lees ook: Gigantische verzameling van sterrenstelsels ontdekt
Lees ook: Arp 188 en de Getijdestaart van het Kikkervisje
Lees ook: Melkwegstelsel M82 blaast een supergalactische wind
Lees ook: Hubble fotografeert trio van stelsels
Lees ook: Diepe opname van het Draaikolkstelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.