Nieuws

V838 Mon: Lichtecho update

Geplaatst op 16-07-2009 om 12u03 door Bert Carrein - 5572 keer gelezen
Nieuws

De uitdijende lichtecho's verlichten steeds verder gelegen delen van de stoffige omgeving van V838 Monocerotis, de raadselachtige variabele ster aan de uiterste buitenrand van onze Melkwegschijf. Deze verbijsterende afbeelding, die gemaakt werd met behulp van Hubble ruimtetelescoop data die in oktober 2004 werd vastgelegd, voegt de laatste episode toe aan een unieke serie hoge-resolutie opnamen vanuit de ruimte.

Nadat ze in 2002 een plotselinge uitbarsting van deze ster opmerkten, hebben sterrenkundigen de uitdijende flits gevolgd die zich met de snelheid van het licht voortplant door de al aanwezige stofwolken die de verrode variable ster omgeven. Hoewel de uitdijende lichtecho's natuurlijk dramatisch zijn, hebben sterrenkundigen hun hersens gebroken om te begrijpen waar V838 Mon zelf past in de levensloop van sterren.

Studies lijken er op te wijzen dat V838 Mon een jong dubbelster systeem is, waarvan de massieve ster verantwoordelijk was voor de uitbarsting. Op een geschatte afstand tot V838 Mon van 20.000 lichtjaar bestrijkt de Hubble opname ongeveer 14 lichtjaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Hubble Heritage Team, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Scherp familieportret van jonge sterren
Lees ook: Sterren met enorme snelheden
Lees ook: Ster ontploft binnen andere ster
Lees ook: Waterdamp in oude ster ontdekt
Lees ook: NGC 602 en verder weg
Lees ook: Herschel vindt ster die niet zou mogen bestaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.