Nieuws

NGC 2467: van gas tot sterren

Geplaatst op 21-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 3046 keer gelezen
Nieuws

Men zou kunnen gokken dat de groep sterren uiterst links verantwoordelijk is voor het vormen van de gaswolk rechts — maar het is dat waarschijnlijk niet. Waarnemingen aan veel van de sterren in NGC 2467 tonen dat het hier meer gaat om een superpositie van losse stergroepen op verschillende afstanden dan om een samenhangende open cluster van sterren die de nevel van energie voorzien.

Niettemin bevat de onderstaande afbeelding verschillende fasen van ster vorming. De sterren uiterst links zijn reeds gevormd en hebben hun geboortenevels reeds doen vervlieden. Linksonder bevindt zich een zeer jonge ster die zich uit zijn geboortecocon van gas vrijbreekt. Rechts in de afbeelding gloeit een heldere muur van verdampend gas als gevolg van de energetische straling van vele nieuwgevormde heldere sterren.

Meer naar het centrum verbergen diepere donkere banen van stof delen van de nevel waarin op dit moment nieuwe sterren vormen. De opname boven werd gemaakt met behulp van de 8-meter Gemini Zuid Telescoop, welke zich bovenop een bergtop in de Cerro Pachon in Chili bevindt.

NGC 2467 is te vinden in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Puppis, en veel van de sterren daarin staan op een afstand ongeveer 17.000 lichtjaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: T. Rector (U. Alaska Anchorage), Gemini Obs., AURA, NSF

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spitzer getuige van stergeboorte
Lees ook: NGC 602 en verder weg
Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel
Lees ook: Nieuwe sterren ontstaan door schokgolven van zware ster
Lees ook: De drie poolsterren
Lees ook: De Poolster komt terug tot leven

Bekijk alle berichten uit deze categorie.