Nieuws

Gigantische inslag op Jupiter

Geplaatst op 24-07-2009 om 09u19 door Bert Carrein - 2150 keer gelezen
Nieuws

Een inslag van een object op Jupiter heeft een krater zo groot als de aarde achtergelaten. Mogelijk zorgde een gigantisch ijsblok of een verdwaalde komeet voor de inslag, die vorige donderdag plaatshad. Dat meldden wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsDe ontstane krater is zo groot als de aarde, ook al had het object zelf een doorsnee van 80 tot 160 kilometer. Het mysterieuze object verplaatste zich waarschijnlijk met een snelheid van 50 tot 100 kilometer per seconde, toen het in de buurt van Jupiters zuidpool crashte.

Het is pas de tweede keer dat wetenschappers de gevolgen van een inslag bij Jupiter hebben kunnen zien. Vijftien jaar geleden brak een komeet in 21 stukken voordat het littekens veroorzaakte die twee tot drie weken bleven zitten. De krater zal ditmaal één tot twee weken zichtbaar zijn, aldus experts. Jupiter bestaat voornamelijk uit gassen, waardoor het geen vast oppervlak heeft.

De grootste planeet van ons zonnestelsel is elfmaal groter dan de aarde. Volgens een van de wetenschappers functioneert Jupiter als een soort "hemelse stofzuiger", die rondvliegende objecten aanzuigt die een gevaar vormen voor de aarde en andere nabijgelegen planeten.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jupiter was een enorme manen-verzwelger
Lees ook: Storm wijst op klimaatsverandering
Lees ook: Jupiter duikt achter de zon en komt terug met band minder
Lees ook: Jupiter krijgt een nieuwe rode vlek
Lees ook: Robot getest om van oceanen van Europa te scannen
Lees ook: Nieuwe theorie voor magnetosfeer Jupiter

Bekijk alle berichten uit deze categorie.