Nieuws

Oplossende bewolking versterkt opwarming aarde

Geplaatst op 06-08-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 1420 keer gelezen
Nieuws

De opwarming van oceaanwater leidt tot het oplossen van bewolking. Hierdoor loopt de temperatuur van de oceanen nog verder op.

Tot deze ontdekking kwamen onderzoekers van de universiteit van Miami. Deze publiceerden hun bevindingen vrijdag in het tijdschrift Science. Wetenschappers vragen zich al decennialang af welke rol de bewolking speelt bij de opwarming van de aarde.

Tot nog toe was het zelfs onduidelijk of er door die opwarming meer of juist minder wolken zouden ontstaan. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat het laatste het geval is.

De wetenschappers hebben op basis van gegevens van de laatste vijftig jaar en modelberekeningen vastgesteld dat de opwarming van oceaanwater leidt tot het oplossen van lage stratiforme (gelaagde) bewolking.

Dat is opmerkelijk, omdat de meeste geavanceerde computermodellen die gebruikt worden om de ontwikkeling van ons klimaat te voorspellen dit wolkengedrag niet reproduceren. Alleen het model van het Britse Hadley Centre slaagt daarin.

Het oplossen van de wolkenlagen boven de oceanen wordt overigens niet uitsluitend veroorzaakt door het warmer worden van het oceaanwater: ook het afzwakken van de passaatwinden speelt een belangrijke rol.

Voor de opwarming van de aarde is dat geen goed nieuws, want minder bewolking betekent dat meer zonnestraling het aardoppervlak kan bereiken, waardoor de temperatuur van het oceaanwater nog verder oploopt.

Bron: http://www.nu.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Waarschijnlijk meer overstromingen in de toekomst
Lees ook: Biobrandstoffen verergeren broeikaseffect
Lees ook: Opwarming van de Aarde wordt niet door de Zon veroorzaakt
Lees ook: Eerste verband tussen Groenland en opwarming
Lees ook: Wantrouwen in klimaatonderhandelingen
Lees ook: Nieuwe technologie voor aanpak klimaatsverandering

Bekijk alle berichten uit deze categorie.