Nieuws

Endeavour van ISS losgekoppeld

Geplaatst op 29-07-2009 om 10u09 door Bert Carrein - 1300 keer gelezen
Nieuws

Belgisch astronaut Frank De Winne heeft in het Internationaal Ruimtestation ISS afscheid genomen van zijn Japanse collega Koichi Wakata. Dat was rechtstreeks op NASA TV te zien. Na een officiële ceremonie gingen de luiken dicht tussen de spacemeccano en het ruimteveer Endeavour dat even later terugreis naar de Aarde aanvatte. Om 19.26 uur Belgische tijd heeft de Endeavour zich boven de Indische Oceaan losgemaakt van het ISS. Na het ontkoppelen maakt de shuttle nog een heel rondje rond de spacemeccano die zowat twee voetbalvelden groot is. Bij een passage tijdens de nacht zijn de zonnepanelen van het ISS met het blote oog duidelijk te zien.

Vandaag kwam een eind aan de toestand dat voor het eerst sinds de bouw van het ISS in 1998 startte, er 13 mensen tijdelijk tegelijk in hebben gewoond en gewerkt. Traditiegetrouw namen de achterblijvers en vertrekkers ceremonieel afscheid van elkaar, na een geslaagde assemblagemissie van de Endeavour. "Het waren geweldige gast(her)en en wij hebben echt van ons verblijf genoten", zei Endeavour-gezagvoerder Mark Polansky tegen ISS-gezagvoerder Gennadi Padalka en zijn vijf medebewoners van het ISS, onder wie De Winne.

Tijdens vijf ruimtewandelingen van in totaal 30 uur 30 minuten door drie astronauten werd een extern wetenschappelijk platform, de "veranda", vastgehecht aan het Japanse ruimtelab, en werd onderhoudswerk aan het ISS verricht zoals de omwisseling van de zes oudste zonnebatterijen. De Endeavour bracht ook de Amerikaan Timothy Kopra naar boven die de Japanner Koichi Wakata in het ISS heeft afgelost. De eerste Japanse beroepsastronaut heeft op 29 mei Frank De Winne verwelkomd toen die samen met de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk is aangekomen.

Het ruimteveer met zijn zeven opvarenden maakt zich normaal om 19.26 uur Belgische tijd van het ISS los, om normaal vrijdag neer te strijken op het Kennedy Space Center in Florida. Daar zijn er landingsmogelijkheden om 16.47 en 18.22 uur Belgische tijd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lancering Discovery uitgesteld
Lees ook: Discovery krijgt toch nog een kans
Lees ook: Discovery los van ISS
Lees ook: NASA stuurt Atlantis dag eerder naar Hubble
Lees ook: Discovery veilig geland op Cape Canaveral
Lees ook: Atlantis los van ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.