Nieuws

Shuttle en meteoor

Geplaatst op 20-08-2009 om 11u04 door Bert Carrein - 6862 keer gelezen
Nieuws

Dit hemellandschap werd vastgelegd in de vroege ochtend van 4 augustus, naar het noordoosten kijkend over de kalme wateren van het Turn Basin op NASA's Kennedy Space Center.

In een opvallend contrast qua snelheid, kruipt de Space Shuttle Discovery bovenop een massief transportvoertuig met een snelheid van nauwelijks 3 km/uur richting lanceerplatform 39A, terwijl een briljante meteoor een spoor langs de hemel trekt met een snelheid van vele kilometers per seconde. Natuurlijk hebben hemelschouwers deze week vele vergelijkbare meteoorsporen kunnen zien tijdens de jaarlijks weerkerende Perseïden Meteorenregen.

Maar de meteoor die boven het ruimteveer Discovery flitst is waarschijnlijk geen Perseïde, aangezien zijn spoor niet terugwijst richting de radiant van die meteorenregen. De schitterende planeet Venus, zichtbaar nabij het midden van de afbeelding, domineert als de Morgenster nog steeds de hemel. De hier ietwat gelige Mars bevindt zich nabij de bovenkant van de afbeelding en Orion's rode reuzenster Betelgeuse is rechts te herkennen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Stephen Clark / Spaceflightnow.com

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Meteoren, meteoroïden en meteorieten
Lees ook: Zeer spectaculaire meteoor waargenomen
Lees ook: Meteorenregen Perseïden 2010 extra spectaculair
Lees ook: Leoniden meteorenzwerm
Lees ook: Een regen van vallende sterren over Europa
Lees ook: De Perseiden in aantocht!

Bekijk alle berichten uit deze categorie.