Nieuws

M27: De Halternevel

Geplaatst op 21-08-2009 om 19u08 door Bert Carrein - 4301 keer gelezen
Nieuws

De eerste hint betreffende wat er onze Zon te wachten staat werd bij toeval ontdekt in 1764. Charles Messier was in dat jaar bezig een lijst samen te stellen van diffuse objecten die niet met kometen verward dienden te worden.

Het 27ste object op Messier's lijst, nu bekend als M 27 of de Halternevel, is een planetaire nevel, het type nevel dat onze Zon zal produceren wanneer de kernfusie in haar kern stopt. M 27 is één van de helderste planetaire nevels aan de hemel en is met een verrekijker te vinden in het sterrenbeeld Vulpecula (De Vos). Licht van M 27, hieronder digitaal verscherpt en in drie standard kleuren afgebeeld, doet er zo'n 1000 jaar over om ons te bereiken.

Een begrip van de natuurkunde en van het belang van M 27 ging de 18de eeuwse wetenschap nog ruim te boven. Zelfs hedentendage blijven vele eigenschappen van bipolaire planetaire nevels zoals M 27 nog een mysterie, inclusief het preciese mechanisme dat de buitenste gaslagen van een lage-massa ster doet uitstoten en een Röntgen-hete witte dwerg achterlaat.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Joe & Gail Metcalf, Adam Block, NOAO, AURA, NSF

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Barnard's Lus rond Orion
Lees ook: De donkere nevels van de Kameleon
Lees ook: Röntgenstraling van een reusachtige sterrenkraamkamer
Lees ook: Het Orion Deep Field
Lees ook: Een diepe opname van Orion
Lees ook: Trifid pilaren en stof

Bekijk alle berichten uit deze categorie.