Nieuws

Cassiopeia A lichtecho's in het infrarood

Geplaatst op 11-01-2010 om 11u32 door Bert Carrein - 6319 keer gelezen
Nieuws

Waarom verandert het uiterlijk van Cassiopeia A? Twee afbeeldingen van de nabije supernovarest in infrarood licht die een jaar na elkaar werden genomen lijken bewegingen met enorme snelheden naar buiten toe te tonen. Dit was onverwacht, aangezien de supernova die de schilderachtige nevel creëerde 325 jaar geleden werd gezien.

De reden voor de enorme snelheden is dat we waarschijnlijk met lichtecho's te maken hebben. Licht van de supernovaexplosie verhitte veraf bevindend interstellair stof dat nu juist begint op te gloeien. Naar mate de tijd verstrijkt licht verderweg gelegen stof op, wat de illusie van een buitenwaardse beweging geeft.

De afbeelding onder is een composiet van opnamen in Röntgen, zichtbaar, en infrarood licht, die digitaal werden gecombineerd. De afbeelding in infrarood licht werd gemaakt door de Spitzer Ruimtetelescoop die thans de Aarde volgt in haar baan rond de Zon, en werd gebruikt in de ontdekking van de lichtecho. Cassiopeia A heeft een doorsnede van ongeveer 125 lichtjaar en staat 10.000 lichtjaar van ons vandaan in de richting van het sterrenbeeld Cassiopeia.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: O. Krause (Steward Obs.) et al., SSC, JPL, Caltech, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een infrarode Trifidnevel
Lees ook: De Olifantenslurfnevel in IC 1396
Lees ook: Straalstromen in de Orionnevel
Lees ook: Emissienevel IC 1396
Lees ook: De grote Carinanevel
Lees ook: Hete sterren in de Rosettenevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.