Nieuws

M2-9: Vleugels van de Vlindernevel

Geplaatst op 23-11-2009 om 19u00 door Bert Carrein - 5717 keer gelezen
Nieuws

Worden sterren meer op prijs gesteld voor hun kunst na hun dood? Om precies te zijn creëren sterren doorgaans hun meest artistieke vertoningen wanneer ze sterven. In het geval van lage-massa sterren, zoals onze Zon en de hieronder afgebeelde M2-9, transformeren de sterren zich van een normale ster tot een witte dwerg door hun buitenste gasvormige omhulsel af te stoten.

Het uitgeworpen gas vormt dan vaak een indrukwekkende verschijning, die we een planetaire nevel noemen, en die geleidelijk over duizenden jaren vervlied. M2-9, een vlindervormige planetaire nevel op een afstand van 2100 lichtjaar die hier in representatieve kleuren is weergegeven, heeft vleugels die een vreemd maar incompleet verhaal vertellen.

In het centrum draaien twee sterren in een baan om elkaar heen binnen een gasschijf met 10 maal de afmeting van de baan van Pluto. Het uitgeworpen gasomhulsel van de stervende ster ontsnapt uit de schijf en creëert de bipolaire verschijning. Er is nog altijd veel onbekend betreffende de precieze natuurkundige processen die tot het ontstaan van planetaire nevels leiden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: B. Balick (U. Washington) et al., WFPC2, HST, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Eskimonevel gezien door Hubble
Lees ook: Hubble fotografeert kosmisch halssnoer
Lees ook: Infraroodopname van de Helixnevel (NGC 7293)
Lees ook: Vreemde kometaire knopen in de Helixnevel
Lees ook: Nieuw type object: superplanetaire nevels
Lees ook: De Vlindernevel door de opgewaardeerde Hubble

Bekijk alle berichten uit deze categorie.