Nieuws

Het drukke centrum van de Lagunenevel

Geplaatst op 19-09-2009 om 10u50 door Bert Carrein - 3918 keer gelezen
Nieuws

Sterren mogen dan met gas en stof strijden in de Lagunenevel, maar het zijn de astrofotografen die winnen. Deze fotogenieke nevel, ook bekend als M 8, is zelfs zonder verrekijker zichtbaar in de richting van het sterrenbeeld Sagittarius (Boogschutter). De energetische processen die met stervorming gepaard gaan creëren niet alleen de kleuren maar ook de chaos.

Het rood oplichtende gas resulteert wanneer interstellaire waterstofkernen hun door hoogenergetisch sterlicht losgeslagen electronen weer invangen. De donkere filamenten van stof die M 8 doorkruisen ontstonden in de atmosferen van koele reuzensterren en in het puin van supernova explosies.

Deze spectaculaire afbeelding in wetenschappelijk betekenisvolle kleuren van een deel van de Lagunenevel werd gecreëerd door afzonderlijke opnamen te combineren in licht dat bij heel specifieke kleuren wordt uitgezonden door waterstof, silicium, en zuurstof. Het licht dat we nu van M 8 ontvangen verliet de nevel zo'n 5000 jaar geleden. Licht doet er ongeveer 50 jaar over om dit deel van M 8 te doorkruisen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Michael Sherick

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een bipolaire emissienevel
Lees ook: RCW 79: Sterren in een bel
Lees ook: De kikkervisjes in IC 410
Lees ook: De Helm van Thor in H-alpha
Lees ook: De Grote Carinanevel
Lees ook: De kleurrijke wolken van Rho Ophiuchi

Bekijk alle berichten uit deze categorie.