Nieuws

Melkwegstelselgroep HCG 87

Geplaatst op 29-08-2009 om 12u18 door Bert Carrein - 1599 keer gelezen
Nieuws

De melkwegstelsels in HCG (Hickson Compacte Groep) nummer 87, zo'n vierhonderd miljoen lichtjaar ver in de richting van het amfibische sterrenbeeld Capricornus (in het nederlands als Steenbok vertaald), poseren hier voor deze cosmische familiefoto.

Het grote edge-on (op zijn kant geziene) spiraalstelsel net onder het midden van de afbeelding, het wazige elliptische stelsel daar net rechts van, en het spiraalstelsel bovenin de foto behoren alle tot de groep, terwijl het schijnbaar kleine spiraalstelseltje in het midden waarschijnlijk een verder weg gelegen achtergrondstelsel is. Een nauwkeurige inspectie van deze diepe opname onthult vele andere melkwegstelsels die met zekerheid ver achter HCG 87 staan.

Hoewel niet bepaald verstrengeld in elkaars wurggreep, zijn de stelsels in HCG 87 niettemin met elkaar in gravitationele interactie. De wisselwerking beïnvloedt de structuur en evolutie van de leden van de compacte groep. Deze afbeelding werd gemaakt tijdens de tests en officiële ingebruikname van een nieuw instrument voor de Zuidelijke Telescoop van het Gemini Observatorium op Cerro Pachon in Chili. Het geeft een nog mooier beeld van deze fotogenieke groep dan de opname die eerder door de Hubble Ruimtetelescoop werd gemaakt.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: GMOS-S Commissioning Team, Gemini Observatory

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Voelsprieten: Melkwegstelsels in botsing
Lees ook: Piepjonge en hyperactieve sterrenfabriek ontdekt
Lees ook: NGC 4449: Close-up van een klein melkwegstelsel
Lees ook: Melkwegstelsel NGC 3628 op zijn kant
Lees ook: Melkwegstelsels van begin der tijden ontdekt
Lees ook: De Walvis en de Hockeystick

Bekijk alle berichten uit deze categorie.