Nieuws

Eerste Indiase maanmissie beëindigd na verlies contact

Geplaatst op 31-08-2009 om 13u28 door Bert Carrein - 1818 keer gelezen
Nieuws

De eerste Indiase onbemande missie naar de Maan is afgelopen nadat het nationale ruimteagentschap het contact is verloren met de ruimtesonde die zich in een baan rond de Maan bevond.

"Het radiocontact met Chandrayaan-1 werd om 01.30 uur lokale tijd abrupt verloren door het Deep Space Network", zei de Indian Space Research Organization (ISRO) in een statement. Het onderzoek met de sonde, waarvan verwacht werd dat het twee jaar zou duren, kwam tien maanden na de lancering tot een einde, maar bereikte de meeste doelstellingen van de missie", stelden wetenschappers bij de ISRO.

Kort na het statement kondigde de projectleider van Chandrayaan-1 het einde aan van de missie. "De missie is duidelijk voorbij. We hebben het contact met het ruimtetuig verloren", luidde het. "Het heeft technisch gezien zijn taak voor honderd procent vervuld. Ook wetenschappelijk heeft het 90 tot 95 procent van de opdracht afgewerkt".

Chandrayaan-1, die op 22 oktober met veel poeha werd gelanceerd, werd met een prijskaartje van 80 miljoen dollar omschreven als de goedkoopste Maanmissie ooit. Een maand later werd vanuit het tuig een maansonde gelanceerd die met succes op het Maanoppervlakte landde. In juli verklaarden ISRO-wetenschappers dat de sonde een sensor was verloren, waardoor de missie vroeger dan binnen de geplande twee jaar zou kunnen eindigen.

Bron: http://www.hln.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Tekort aan plutonium voor ruimtereizen
Lees ook: B.USOC: Een interface tussen hemel en Aarde
Lees ook: Ruimtestation Death Star uit Star Wars in het echt?
Lees ook: GOCE maakt zich op voor nieuwe lanceerdatum
Lees ook: Eerste Indiase astronaut in 2013
Lees ook: Hitteschild laat het opnieuw afweten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.