Nieuws

Andromeda slurpt sterren van naburige stelsels op

Geplaatst op 03-09-2009 om 13u36 door Bert Carrein - 4047 keer gelezen
Nieuws

De Andromeda-nevel lijkt zich te hebben uitgebreid met sterren die hij van andere sterrenstelsels heeft opgenomen. Tot die conclusie is Andromeda, een internationale groep wetenschappers, gekomen. Zij schrijven over hun bevindingen in het natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature, zo meldt de Britse omroep BBC.

Niet eerder hebben geleerden de rand van de Andromeda-nevel zo gedetailleerd in kaart gebracht. Wetenschappers hebben al eerder gesuggereerd dat Andromeda, een sterrenstelsel dat dezelfde vorm als de Melkweg heeft, maar veel groter is, sterren van andere stelsels 'opslurpte', maar de Andromedawetenschappers tonen dat nu met gedetailleerde beelden aan. Volgens hun model worden grote sterrenstelsels omringd door overblijfselen van andere stelsels die zij hebben opgenomen.

Volgens de wetenschappers breidt de Andromeda-nevel, die ongeveer 2,5 miljoen lichtjaren van de aarde verwijderd is, nog steeds uit. Zij zagen "een sterrenstroom" van het nabijgelegen sterrenstelsel Triangulum "zich uitstrekken" in de richting van de Andromeda-nevel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Het Andromedastelsel

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 4676: Wanneer Muizen Botsen
Lees ook: Close-up van NGC 253
Lees ook: Eerste sterrenstelsels in 3 miljard jaar oude heelal
Lees ook: Het helder melkwegstelsel M 81
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672
Lees ook: Melkwegstelsel NGC 3628 op zijn kant

Bekijk alle berichten uit deze categorie.