Nieuws

De Helm van Thor in H-alpha

Geplaatst op 21-11-2009 om 11u00 door Bert Carrein - 4608 keer gelezen
Nieuws

De helmvormige structuur met de op vleugels lijkende aanhangsels nabij het midden van de afbeelding wordt doorgaans met de populaire naam De Helm van Thor aangeduid. De opvallende nevel, gecatalogiseerd als NGC 2359, bevindt zich ongeveer 15.000 lichtjaar ver in het sterrenbeeld Canis Major (Grote Hond).

De helm heeft in werkelijkheid meer weg van een kosmische bel, die werd geblazen in de omringende moleculaire wolk door de wind van de heldere, massieve ster nabij het centrum van de bel. Die energetische ster, die bekend staat als een zogenaamde Wolf-Rayet ster, is een blauwe reus waarvan men denkt dat hij in het korte pre-supernova stadium van zijn evolutie verkeert.

Deze opmerkelijke kleurencomposietopname is een combinatie van belichtingen door wijde en nauwe filters — waaronder een lange belichting door een Hα filter. De Hα opname legt het licht van het opgloeiende atomaire waterstofgas in het gebied vast. Waarlijk heroïsch geproportioneerd — zelfs voor een Noorse god — meet deze Helm van Thor ongeveer 30 lichtjaar in doorsnede.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Don Goldman

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Binnenin de Adelaarsnevel
Lees ook: De Tarantulanevel
Lees ook: Spitzer maakt nieuwe ruimtefoto
Lees ook: De Tulp in de Zwaan
Lees ook: De Medusanevel
Lees ook: Straalstromen in de Orionnevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.