Nieuws

De onverwachte inslag op Jupiter in beeld

Geplaatst op 08-09-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 3749 keer gelezen
Nieuws

Twee maanden geleden sloeg iets onverwacht in op Jupiter. De inslag, die op 19 juli 2009 werd ontdekt door amateursterrenkundige Anthony Wesley, werd snel daarna bevestigd en werd al de dag daarop waargenomen met de pas gerepareerde Hubble Ruimtetelescoop.

Vele van de grootste telescopen op aarde zoomden vervolgens in op de grootste planeet van ons Zonnestelsel om het resultaat te zien. Sommige van deze opnamen werden vervolgens digitaal gecombineerd tot het onderstaande time-lapse filmpje. Het filmpje, dat de afgelopen anderhalve maand bestrijkt, toont hoe de donkere vlek — die werd gecreëerd tijdens de inslag op Jupiter — vervormt en vervaagt naarmate Jupiter's wolken rondwervelden en Jupiter om zijn as draaide.

Men denkt nu dat het een kleine komeet is geweest — wellicht kleiner dan één kilometer in doorsnede — die op of voor 19 juli 2009 op Jupiter insloeg. Hoewel men aanvankelijk had verwacht dat ze slechts een week zichtbaar zouden blijven, houden sterrenkundigen nog altijd de atmosferische restanten van de inslag in de gaten om nieuwe informatie over windsnelheden en stromingen in Jupiter's dikke atmosfeer te vergaren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: ALPO, Theo Ramakers

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Grote Rode Vlek van Jupiter wordt kleiner
Lees ook: De twee grootste stormen
Lees ook: Ontstaan Jupiter zorgde voor bombardement van brokstukken
Lees ook: New Horizons legt Jupiter en Io vast.
Lees ook: Jupiter duikt achter de zon en komt terug met band minder
Lees ook: Jupiter krijgt een nieuwe rode vlek

Bekijk alle berichten uit deze categorie.