Nieuws

Phobos, de gedoemde maan van Mars

Geplaatst op 09-09-2009 om 12u55 door Bert Carrein - 4694 keer gelezen
Nieuws

Deze maan is gedoemd. Mars, de rode planeet die vernoemd is naar de Romeinse god van de oorlog, heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos — namen die zijn afgeleid uit het grieks voor Angst en Paniek. Deze marsmaantjes zijn waarschijnlijk ingevangen planetoïden, afkomstig uit de voornaamste gordel van planetoïden tussen Mars en Jupiter, of misschien van nog verderweg gelegen regionen van het Zonnestelsel.

De grootste van de twee, Phobos, ziet er inderdaad uit als een bekraterd, planetoïde-achtig object in deze verbazingwekkende kleurenafbeelding, die met een resolutie van ongeveer 7 m per beeldelementje door de Mars Express ruimtesonde werd vastgelegd. Maar Phobos draait in een zó nauwe baan rondom Mars — op ongeveer 5800 km boven het oppervlak, vergeleken met bijna 400.000 km voor onze Maan —, dat gravitationele getijdekrachten hem naar beneden trekken.

Over zo'n 100 miljoen jaar zal hij ofwel inslaan op het oppervlak van Mars, ofwel voor die tijd uiteenbreken door de spanningen die de nietaflatende getijdekrachten veroorzaken, waarna het puin een ring rondom Mars zal vormen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: G. Neukum (FU Berlin) et al., Mars Express, DLR, ESA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Water onder marsvulkaan?
Lees ook: NASA zegt Mars-akkoord met Europa op
Lees ook: Het uitbouwen van een kolonie op Mars
Lees ook: Vloeibare Barchan Zandduinen op Mars
Lees ook: Curiosity maakt zich klaar voor eerste opdracht
Lees ook: Rusland wil apen naar Mars sturen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.