Nieuws

IC 443: Supernovarest en Neutronenster

Geplaatst op 14-09-2009 om 10u59 door Bert Carrein - 3168 keer gelezen
Nieuws

IC 443 is een typisch voorbeeld van de nasleep van de ontploffing van een ster, het uiteindelijke lot van massieve sterren. De supernovarest, hier te zien in deze composietafbeelding in kunstmatige kleuren, gloeit nog steeds over het hele electromagnetische spectrum van radiogolven (weergegeven als blauw) via zichtbaar licht (rood) tot zelfs röntgenstraling (groen) — ook al bereikte het eerste licht van de sterexplosie, die de uitdijende kosmische puinwolk creëerde, planeet Aarde reeds duizenden jaren geleden.

Het vreemde aan IC 443 is de schijnbare beweging van zijn compacte neutronenster, het ineengestorte overblijfsel van de kern van de ster. De ingelaste close-up toont het naar achteren gewaaide "kielzog" dat onstaat doordat de neutronenster door het hete gas raast, maar waarvan de richting niet terugwijst naar het schijnbare centrum van de supernovarest.

Die uitlijnfout wijst er op dat ofwel de ontploffing niet in het centrum plaatsvond, ofwel het snelbewegende gas in de nevel het kielzog heeft beïnvloed. De groothoek afbeelding van IC 443, ook bekend als de Kwalnevel, meet ongeveer 65 lichtjaar in doorsnede op de geschatte afstand van de supernovarest van 5000 lichtjaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Chandra Röntgen: NASA/CXC/B.Gaensler et al.; ROSAT Röntgen: NASA/ROSAT/Asaoka & Aschenbach;
Radio panorama: NRC/DRAO/D.Leahy; Radio Detail: NRAO/VLA; Optisch: DSS

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Algemene relativiteitstheorie klopt bij neutronensterren
Lees ook: Supernovarest asymmetrisch
Lees ook: Actieve neutronensterren
Lees ook: Expolisies op neutronensterren exact te voorspellen
Lees ook: NASA kiekt kosmische hand
Lees ook: Neutronenster met extreem magnetisch veld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.