Nieuws

De Tarantula Zone

Geplaatst op 16-09-2009 om 14u27 door Bert Carrein - 6240 keer gelezen
Nieuws

De Tarantulanevel meet meer dan 1000 lichtjaar in doorsnede — een gigantisch stervormingsgebied in ons buurstelseltje, de Grote Magelhaanse Wolk (GMW). Deze kosmische spin bevindt zich links van het midden in deze scherpe, kleurrijke afbeelding, gemaakt door telescoopopnamen door smalband filters te combineren.

Het uitzicht bestrijkt een gebied met een afmeting van ruim 2000 lichtjaar in de GMW. In het hart van de Tarantulanevel (gecatalogiseerd als NGC 2070 en 30 Doradus) bevindt zich een centrale jonge cluster van massieve sterren (gecatalogiseerd als R 136), waarvan de intense straling en sterke sterwinden de energie leveren voor het opgloeien van de nevel en de spinachtige filamenten hielpen vormgeven.

Rondom de Tarantulanevel zijn andere actieve stervormingsgebieden te vinden met jonge sterclusters en filamenten en belvormige wolken van gas en stof. Dit rijkgevarieerde vergezicht is ongeveer even wijd als de Volle Maan aan de hemel en is te vinden in het zuidelijke sterrenbeeld Dorado (Zwaard- of Goudvis).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: John P. Gleason

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Noordamerika en Pelikaan nevels
Lees ook: Emissienevel IC 1396
Lees ook: IC 5067 in de Pelikaannevel
Lees ook: In het centrum van Cygnus
Lees ook: De Grote Carinanevel
Lees ook: Een halo voor NGC 6164

Bekijk alle berichten uit deze categorie.