Nieuws

RCW 86: Rest van een historische supernova

Geplaatst op 21-10-2009 om 22u22 door Bert Carrein - 4690 keer gelezen
Nieuws

In 185 A.D. noteerden Chinese sterrenkundigen de verschijning van een nieuwe ster in het Nanmen asterisme — een deel van de hemel dat op moderne sterkaarten geïdentificeerd wordt met α en β Centauri. Men denkt dat deze nieuwe ster, die maandenlang zichtbaar was, de vroegst opgetekende supernova is.

Waarnemingen met twee rond de Aarde draaiende, 21e eeuwse röntgentelescopen, XMM-Newton en Chandra, leveren nu bewijs dat supernovarest RCW 86 inderdaad de puinwolk betreft van die sterontploffing. Hun kunstmatig gekleurde, gecombineerde afbeelding van RCW 86 toont de uitdijende schil van materiaal dat gloeit in röntgenstraling van hoge, middelmatige, en lage energiën — hier weergegeven in blauwe, groene en rode tinten.

Men kan de schoksnelheden die in de röntgenstraling uitzendende schil werden gemeten en de geschatte straal van ongeveer 50 lichtjaar gebruiken om de schijnbare leeftijd van de rest te bepalen. Het resultaat van die berekening wijst er op dat licht van de oorspronkelijke ontploffing planeet Aarde zeer wel in 185 A.D. voor het eerst had kunnen bereiken. RCW 86 bevindt zich nabij het vlak van ons Melkwegstelsel op een afstand van zo'n 8200 lichtjaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Jacco Vink (Univ. Utrecht) et al., XMM-Newton: ESA Chandra: NASA / CXC

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Extreme supernova waargenomen
Lees ook: Helderste supernova ooit waargenomen
Lees ook: Merkwaardige tweelingsupernova
Lees ook: Twee supernovae kort na elkaar
Lees ook: Monsters op Antarctica wijzen op supernova
Lees ook: Verste supernova ooit ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.