Nieuws

Waren kometen vroeger binnenin vloeibaar?

Geplaatst op 20-09-2009 om 13u05 door Bert Carrein - 1617 keer gelezen
Nieuws

Een groot deel van de 100 miljard kometen in ons zonnestelsel heeft mogelijk ooit een vloeibaar binnenste gehad. Dat claimen astronomen uit Cardiff (Wales) in het International Journal of Astrobiology. Ze baseren zich daarbij op theoretische berekeningen. Het voedt de theorie dat het Aardse leven niet op Aarde is ontstaan maar door een inslaande komeet is afgeleverd.

Bekend was al dat in kometen grote aantallen organische verbindingen zijn aan te treffen. Maar vloeibaar water is eveneens een voorwaarde om micro-organismen te laten overleven. De tijdelijke dooi van het ijs, waaruit kometen gewoonlijk bestaan, zou zijn veroorzaakt door radioactieve straling. Ons zonnestelsel is mogelijk ontstaan in de schokgolven, veroorzaakt door de explosie van een supernova ergens in de buurt.

Bij zo’n explosie komen ook radioactieve isotopen vrij, zoals aluminium-26. De berekeningen laten zien dat de straling, die daar van af kwam, voldoende moet zijn geweest om het water in een komeet vloeibaar te houden. Het zou een paar miljoen jaar kunnen hebben geduurd voordat de straling zo ver was afgenomen dat de komeet weer bevroor. Primitieve microben zouden dus ruim de tijd hebben gehad om te evolueren.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De twee staarten van komeet Lulin
Lees ook: Komeet onverwacht in uitbarsting
Lees ook: Komeet Lulin te zien aan de avondhemel
Lees ook: Resultaten Stardust verbluffend
Lees ook: Verbrokkelde komeet komt dichterbij
Lees ook: Komeet 17/P Holmes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.