Nieuws

Het helder melkwegstelsel M 81

Geplaatst op 11-01-2010 om 08u37 door Bert Carrein - 8818 keer gelezen
Nieuws

Het grote en mooie spiraalstelsel M 81 is te vinden in het noordelijke sterrenbeeld Ursa Maior (Grote Beer). In M 81, één van de helderste melkwegstelsels aan de nachthemel van planeet Aarde, ontplofte ook de op één na helderste supernova die in moderne tijden werd gezien.

Deze subliem gedetailleerde opname onthult zijn heldere gelige kern, blauwe spiraalarmen, en zich wijd uitspreidende stoflanen, en dat alles op een schaal die vergelijkbaar is met onze Melkweg. Een opmerkelijke stofbaan, die wellicht wijst op een ruig verleden, loopt rechts onder het melkwegcentrum dwars over de schijf, en tegen de richting in van M 81's andere prominente spiraalvormige structuren.

De dolende stofbaan kan wel eens het nog zichtbare resultaat zijn van een rakelingse ontmoeting tussen M 81 en zijn kleinere begeleider, M 82. Nauwkeurige studie van variabele sterren in M 81 (oftewel NGC 3031) heeft één van de best bepaalde afstanden opgeleverd voor enig melkwegstelsel buiten het onze — 11,8 miljoen lichtjaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Giovanni Benintende

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Melkwegstelsel van opzij: NGC 5866
Lees ook: Veranderende sterrenstelsels
Lees ook: M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel
Lees ook: Sterrenstelsel steelt gas van een ander
Lees ook: Markarian's ogen
Lees ook: De 'donkere stroom' is veel groter dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.