Nieuws

Drievoudige planetoïde ontdekt

Geplaatst op 26-09-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 1439 keer gelezen
Nieuws

Voor de tweede keer in de geschiedenis is een drievoudige planetoïde ontdekt. Het gaat om een zogeheten aardscheerder - een klein hemellichaam dat de aarde op kleine afstand kan naderen. De planetoïde, met de catalogusaanduiding 1994 CC, werd vijftien jaar geleden al gevonden, maar pas deze zomer is ontdekt dat hij twee kleine maantjes heeft.

Dat blijkt uit radarwaarnemingen die op 12 en 14 juni zijn verricht met de Goldstone-radioschotel van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. 1994 CC passeerde de aarde op 10 juni op een afstand van slechts 2,5 miljoen kilometer (zesenhalf keer de afstand van de aarde tot de maan), waardoor het mogelijk werd gedetailleerde radarwaarnemingen uit te voeren.

De planetoïde zelf heeft een middellijn van ongeveer 700 meter; de twee maantjes zijn minstens vijftig meter in doorsnee. Tot nu toe was slechts één drievoudige planetoïde ontdekt: 2001 SN263. De ontdekking van het drievoudige karakter van 1994 CC is inmiddels bevestigd door radarwaarnemingen met de grote Arecibo-radiotelescoop op Puerto Rico. De drievoudige aardscheerder vliegt in 2074 opnieuw op kleine afstand langs de aarde.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vreemde asteroïde ontdekt
Lees ook: Reconstructie van planetoïde Eros
Lees ook: Mysterieus 'uitsteeksel' van sterrenstelsel verklaard
Lees ook: Dawn aangekomen in planetoïdengordel
Lees ook: Pallas is intacte protoplaneet uit ontstaanperiode zonnestelsel
Lees ook: Rosetta’s blind date met Lutetia

Bekijk alle berichten uit deze categorie.