Nieuws

De langst levende onweersbui in het zonnestelsel

Geplaatst op 18-10-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 1997 keer gelezen
Nieuws

Een gigantische onweersbui op het zuidelijk halfrond van de reuzenplaneet Saturnus is met een duur van acht maanden de langst levende onweersbui in het zonnestelsel. Het record stond tot nu toe op zeveneneenhalve maand, ook voor een onwwersbui op Saturnus, die aanhield van november 2007 tot juli 2008. De nieuwe recordhouder vertoonde half januari 2009 de eerste bliksemactiviteit.

De bliksemontladingen in de dampkring van Saturnus produceren een bepaald type radiogolven, die gedetecteerd worden door een instrument aan boord van de Amerikaanse planeetverkenner Saturnus. De radiogolven zijn tienduizend keer zo krachtig als vergelijkbare radiogolven van aardse bliksemontladingen. Het onweerssysteem op Saturnus heeft een middellijn van naar schatting drieduizend kilometer. De onweersactiviteit op Saturnus komt voornamelijk voor in een gordel op ongeveer 35 graden zuiderbreedte.

Hoe dat komt is niet precies bekend, maar vermoedelijk is er sprake van een seizoenseffect: begin jaren tachtig, toen Saturnus op een andere manier door de zon beschenen werd dan nu, registreerden de Voyager-ruimtesondes de meeste bliksemontladingen in het evenaargebied van de planeet. De waarnemingen aan de nieuwe, recordlange onweersbui worden gepresenteerd op het European Planetary Science Congress in Potsdam, Duitsland.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Drakenstorm op Saturnus
Lees ook: Saturnus elektrisch verbonden met één van zijn manen
Lees ook: Saturnusmaan bron van buitenste ring?
Lees ook: Raadsel van Saturnusring opgelost
Lees ook: Saturnusmaan Iapetus: de beschilderde maan
Lees ook: Nieuw saturnusmaantje ontdekt door equinox

Bekijk alle berichten uit deze categorie.