Nieuws

Primeur: NASA zendt zes Belgen naar Mars in simulatie

Geplaatst op 20-10-2009 om 21u16 door Bert Carrein - 1724 keer gelezen
Nieuws

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft een voorstel van de Belgische Mars Society aanvaard om met zes Belgen tegelijk een Marsexpeditie te simuleren, zo heeft voorzitster Nancy Vermeulen bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat één land op zich het project naar zich toe kan trekken, voegt de wetenschapper van het KMI eraan toe.

Het gaat om een programma waarbij studenten in de woestijn van het Amerikaanse Utah een Marsexploratie kunnen simuleren en waarbij de Belgische wetenschapper Vladimir Pletser begin dit jaar ook al gezagvoerder van een internationale "bemanning" is geweest.

De NASA heeft nu een voorstel van Vermeulen van de Belgische Mars Society goedgekeurd om met zes Belgen tegelijk in Utah van 7 tot 20 februari 2010 de simulatie te doen. Bedoeling is om met 3 enthousiaste Vlamingen en 3 Walen twee weken te leven en te werken zoals echte toekomstige astronauten op Mars. "Ons volgstation op Aarde is het Euro Space Center in Redu en we gaan zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen en Wallonië de kans geven met ons te communiceren via livecontacten", aldus Vermeulen die gezagvoerder zal zijn.

Zowel Pletser als Vermeulen heeft eerder in Europa gekandideerd om astronaut te worden.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ESA slankt Europese Exomars-missie af
Lees ook: Week 4: Leven op Mars? (deel 3)
Lees ook: Week 1: Reizen naar Mars - een stukje geschiedenis
Lees ook: Mars is binnenin kouder dan gedacht
Lees ook: De lente breekt aan op Mars
Lees ook: De gespikkelde duinen op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.