Nieuws

Verst verwijderde object stamt uit oertijd heelal

Geplaatst op 29-10-2009 om 11u05 door Bert Carrein - 3774 keer gelezen
Nieuws

Diep in het heelal zijn astronomen op het tot nu toe verst verwijderde object ooit gestoten. Het gaat om een reuzenster die op een afstand van 13 miljard lichtjaar is ontploft, staat in het jongste nummer van het Britse wetenschappelijke vakblad Nature. Het licht van de explosie heeft er ongeveer even lang over gedaan als de kosmos oud is (13,7 mijard jaar) om ons te bereiken.

De ster was daarmee van de eerste in het universum en heeft zich verraden via een flits van gammastraling, met name GRB 090423 op 23 april. De ster was een van de eerste in het universum, en is al 630 miljoen jaar na de Oerknal zelf ontploft. De explosie stamt uit een periode waarin een ondoordringbaar gordijn van waterstof en helium bijna alle licht van sterren verhulde.

Pas nadat het ultravioletlicht van de eerste sterren en sterrenstelsels het waterstof had geïoniseerd, werd het heelal doorzichtig. Dat was zowat 800 tot 900 miljoen jaar na de Big Bang. De ontdekking biedt zo een unieke blik op de prille jeugd van de kosmos.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: CERN reconstrueert heelal vlak na Oerknal
Lees ook: Deeltjesversneller pas in de zomer weer in werking
Lees ook: Waar bleef de anitmaterie na de Big Bang?
Lees ook: Deeltjesversneller zorgt voor kleine oerknal
Lees ook: Van Big Bang theorie tot donkere energie
Lees ook: De polarisatie van de kosmische achtergrondstraling

Bekijk alle berichten uit deze categorie.